28 Şubat 2013 Perşembe

Disk dünya, Ankh-Morpork


Ankh-Morpork, disk dünyanın en büyük şehri. Burası hakkında bilmeniz gereken en önemli şey kokusudur. Birkez gelenin asla unutamadığı şehrin o muhteşem aromalı kokusu gerçekten insanın aklını başından alır. Kokuya alışmış olanlar ise şehir dışına çıktığında bir süre için delirme noktasına gelir. Bedenin temiz havaya alışması uzun bir zaman alır ve bu alışma süreci oldukça korkutucudur. İşe yaramayan, yarama ihtimali olmayan her şey üzerine araştırma yapılırken şehirde kanalizasyon denilen bir sistemin olmaması ironilerden bihaber yaşayan şehrin en büyük ironisidir. Uzun yıllar önce, başka bir şehirden gelen Ankh-Morpork'u ele geçirmek isteyen bir ordu, şehri çevreleyen nehri geçmeye çalışırken kaybolmuştur. Bu yüzdendir ki Ankh-Morpork Diskdünya'nın en güvenli şehridir! 

Şehrin ortasında görünmez bir büyücü kulesi vardır. Neden görünmez olduğu sorusunun cevabı bilinmemektedir ancak bu konuda da efsaneler vardır ki hiçbir efsane gerçeği yansıtmamaktadır. Ancak bir kızla konuşan genç bir büyücünün yapmaya çalıştığı kızları etkileyen koku büyüsünün büyü anaforuna katılıp orada başka büyülerle birleşip daha sonra kulenin üzerine yağan terbiyesiz bir yamur olup kuleyi görünmez yaptığı söylenmektedir. Elbette disk dünyada büyü konu olunca her ihtimali de değerlendirmek gerekmektedir. Böyle olmasaydı ateş topu büyüsünden kelebekler çıkmazdı. Bu arada büyücüler Nerd'dir, gözleri çalışmaktan bozulmuştur ve aşırı derecede miyopturlar. Ancak büyüleri oldukça güçlüdür.



Farklı bir sayı sistemleri vardır "1,2,3,4,5,6,7, yasak sayı,9" ve yasak gerçekten yasaklanmıştır. Ancak bu yasak uzun zaman önce gerçekleştiği için yasak sayının söylenmesi durumunda neler olacağını kimse bilmemektedir. Merak edilmeyen bir diğer konu da budur. Büyü Diskdünyanın her yerindedir, çeşitli büyü metaforları oluşur, büyü fırtınaları her yerdedir ve büyü kesinlikle dengesizdir. "Aynı kadınlar gibi" demişti görünmez büyü okulunun görünür olduğu dönemdeki baş büyücü ve bu yüzden büyü okuluna kız öğrenciler alınmaz. Büyü babadan, oğla geçer tabi bazı durumlarda yine kazalar olabilir. Elbette büyücülerin nerdliğinin kaynaklarından birisi de budur, çünkü etraflarında etkilemeye değen, karizma yapılmasını gerektiren kimse yoktur. Ve her zaman olduğu gibi cadılar çirkin değildir, bu sebepten büyücüler cadılardan hoşlanmazlar. Bir keresinde büyü okuluna kazara! Cadılar arasında pek de güzel olmayan -ama normalden çok çok daha güzel olan biri - bir cadı – gelmiş ve bütün görünmez büyü okulunu karıştırmıştı. Hatta o kadar karışmıştı ki okulun üzerine meteorlar düşmeye başlamış, yerden ölüler çıkmış ve dahası bunların hepsi bir büyücü sivilcelerini yok etmeye çalışırken olmuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder