28 Şubat 2013 Perşembe

Cthulhu tech zar sistemi

Oyun mekaniğini baştan sona anlatmak istemiyorum aslında. Zaten kural kitabında detaylı olarak görebilirsiniz hepsini. Malum skilleri veya featleri anlatmaya kalksam ömrüm buna izin vermeyebilir. Bu sebeple sadece zar sistemini anlatacağım sizlere.

Temelde bir test yapacağımız zaman 4 tane aşama var. Bunlardan ilki skill puanını belirlemek. Genelde storyteller hangi skill puanının kullanacağını belirler.

2. aşamada zorluk seviyesini belirlemek. Bunun içinde değerlendirmemiz bu şekilde olacaktır.





3. aşama aslında en eğlenceli bölüm çünkü çok keyifli zar atışları var burada. Bu noktada skilinizin seviyesine göre atacağınız zar sayısı değişecektir. Diğerlim ki orta derece uzmanlığınız var ve 3 tane zar atacaksınız. Zarları attıktan sonra en yüksek zarı seçebilirsiniz. Bu ilk yöntem daha sonra eğer tekrarlayan zar attıysanız mesela iki tane dört gibi bunları da toplayabilirsiniz. üç veya daha fazla zar attığınız durumlar da ise peşpeşe gelen sayıları toplayabilirsiniz. Mesela "4,5,3,1" attığınızda "3,4,5" i toplayarak 9 elde edebilirsiniz. Bence zar sistemi oyun içinde oldukçe keyifli anlar yaşanmasını sağlayabiliyor.  Alttaki görselde kaç tane zar atılacağı gösterilmiştir. Skill puanları da şu şekilde belirleniyor karakter yaratırken 20 puan dağıtıyorsunuz. Hazır bu konuya girmişken bunu da söyleyeyim attribitues bölüne de 35 puan dağıtıyorsunuz.















Hatta bununla da yetinmeyip size karakter kağıdını göstermek istedim. Güzel bir karakter kağıdı var bence oldukça kullanışlı.



















Bunların ötesinde oyunda Drama Point isimli bir kavram var. Drama point şu demek karakter eğer kahramanca bir hareket yapıyorsa veya ölüm ile karşı karşıya kalıyorsa mevcut olan drama pointlerinden bir tanesini kullanabilir hale geliyor. Drama pointlerin etkisi harcanan her drama point için atılan fazladan bir zar anlamına geliyor. Yani kahramanımız kaçırılan bir kızı kurtarmak için ateş ettiği sırada eğer kaçıran kişi kızı siper olarak kullanıyorsa ve onu vurmak gerçekten zorsa birkaç drama point kullanarak onu vurmayı kolaylaştırabilir. Ayrıca drama pointler karakterlerin oyun için yaptığı davranışlara göre storytellerlar tarafından verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder